Vackra hästar

Tama, Naldo & Solsken

Trogen sin Arnaldo

Mina hästar Emir, Tama, andalusier, avel, betäcka, hingst, pre Permalink0
 
Min STORA plan 2015 var att betäcka Tama.
 
Men så kom flytten till Borås, och vi kom av oss i alla planer, utom att få vår nya vardag att gå ihop. Jag hoppades ändå på att efter att Tama gått separerad från Naldo ett par månader (eftersom hon fick fångkänningar och därmed begränsat matintag, och han behövde äta och fick gå på bete), skulle bli supersugen när dom återsåg varandra.
Det blev hon inte.
 
Vi installerade oss på vårt nya ställe och hästarna verkade anpassa sig väldigt snabbt.
Jag tänkte att jag får nöja mig med det. Att vi har det bra. 
 
Men så visade Tama tecken på brunst, och jag KUNDE INTE låta det passera. Arrangerade snabbt som attan så hingsten Emir kom till stallet för lite seriös romantik. (Hade hållt kontakten med hans ägare sen i början av året, så hon var beredd på snabba ryck.)
 
 
Stod länge och pyslade med Tama innan hingsten kom. 
"Du ska bli mamma, Tama. Du ska få en egen liten bebis."
Tama var varken intresserad eller rastlös. Faktiskt ganska nöjd med att bara få egentid på gången i 1½ timme. 
 
 
Flätade (med darrande händer, hahaha) hennes vackra svans, så att parningen skulle gå lättare.
 
Och så kom då till sist Emir.
 
 
Efter ägarens instruktioner hade jag ordnat en säker uppbindningsplats för Tama. Pallat upp halm- och höbalar utmed ladugårdsväggen så hon skulle få stöd utan att skada sig. 
 
 
Jag kom ganska snabbt av mig i min bubblande förväntan när jag såg att Tama inte lät sig charmas av Emirs närvaro. Han var väldigt PÅ, till skillnad från Arnaldo som är så mjuk och respektfull i sitt uppvaktande.
Tama gillade INTE.
 
 
 
"Kom igen nu Tama, du ville ju häromdan!"
 
 
Konstigt nog sparkade hon inte Emir så värst, utan bara slingrade sig undan. Kanske spelade svårflirtad?
Hon slet sig ganska snabbt lös med ett enkelt litet ryck. Jag blev så klart besviken, men Emirs ägare sa att vi kan prova en gång till. Så Tama fick ställa sig i paddocken istället. 
 
 
Det som jag tänkt på i efterhand är att Naldo inte var särskilt orolig eller stressad över hingstens närvaro. Han måste vetat att han är Tamas One and Only, och bara lugnt sett fiaskot hända. Tama var inte heller stressad eller obekväm. Hon bara: "Nä. Inte intreserad." Och med Naldo precis intill fattar man ju att hon inte kunde vara annat än trogen inför honom. 
 
 
 
 
 
Tama knep ihop, och slet sig igen. Sen gick hon lugnt och ställde sig intill Naldo. Jag släppte in henne till honom, och resten av dagen gick dom tätt tätt ihop så där som bara riktigt förälskade par gör.
 
Det är VÄLDIGT synd att Arnaldo inte kan bli pappa till ditt föl, Tama. Det tycker ärligt jag med, för han är SÅ fin och det hade blivit en bedårande unge. 
 
 
Nevermind... Emir fick åka hem igen, VÄLDIGT FRUSTRERAD över att inte ha fått gjort sitt jobb. 
Funderar på att inseminera till våren istället. Kommer få rabatt på Emir i så fall, men tänker samtidigt att det kanske var fel hingst... 
 
 
 
Till top