Vackra hästar

Tama, Naldo & Solsken

Söndagen och allt som kommer efter

Mina hästar Permalink3
 
Det jag hade tänkt göra på träningen i söndags (rida utan träns och träna på utan-träns-kommunikation) blev det ju inget med. Det var inte så stor idé att försöka oss på det efterom Tama måste få mer tid att träna upp sin balans och koordination i första hand. Sen när hon har mer kontroll på sig själv ska jag ge mig på att försöka styra utan att styra.
 
Att Tama är så ny på att ha en bra kropp känns väldigt konstigt... Man kan ju tycka att hon borde vara i bra skick efter att vara regelbundet riden och tränad i ca 8 år! Det verkar som att hon inte kunnat engagera sig i männikoaktiviteter då hon inte känt sig sedd eller hörd som den hon är, utan under alla år blivit tvingad att bete sig som en häst. Och helst en lydig häst. Nu är hon ju inte riktigt sån och det får jag och alla andra acceptera. Emelie sa att Tama liksom skalat av sig de tungsinta hon hade sist, och är nu en ny, gladare häst, som ser positivt på både livet som det är nu och framtiden. Och i och med det så vill hon ha en stark frisk kropp som hon kan använda till allt som är kul. Hon vill alltså själv träna sig i form, hitta formen, hitta balansen, styrkan och koordinationen. Allt jag behöver göra är att peppa henne och hitta på roliga saker. Resten kommer hon sköta själv!  
 
Efter vår träning kom det in en tjej på en jättefin stor smäcker häst. Dom började galoppera runt runt på fyrkantsspåret, och bara fortsatte så varv efter varv medan vi rundade av och sa adjö. Jag frågade Emelie lite snabbt om dom galopperade så mycket för att hästen hade för mycket energi som den behövde göra sig av med. "Nej, den hästen känner sig svag i höfterna och galopperar för att hitta styrkan. Först när hen hittat den kan hen börja jobba."
 
Lätt att misstolka en "het" häst! Hur många hästar blir inte tvingade att jobba i form utan att dom känner sig bekväma?! All obekvämhet löser ryttaren med skarpare bett och fler remmar, så springer hästen så fint sen. Oj, ett par sporrar på det också, för motivation... 
 
Nä, herregud vad nöjd jag är med söndagens träning. Och Tama med! 
 
 
 
Passade på att fråga Emelie om hon kunde säga till Tama att hon ska få ett föl.
"Det verkar som att hon redan vet det. Men ska du behålla fölet eller vad ska du göra?"
"Behålla det så klart!"
"Bra, för det är det viktigaste för henne. Att inte fölet ska åka iväg någonstans utan att hon får ha kvar det."
 
 
Till top