Vackra hästar

Tama, Naldo & Solsken

Bästa ridlektionen EVER!

Mina hästar Permalink3
 
Vad får man lära sig på en helt vanlig ridlektion?
 
Man får lära sig att hästen ska gå fram.
Man får lära sig att hästen ska gå i form.
Man får lära sig att hästen ska lyda.
Man får lära sig att hästen ska jobba.
Man får också lära sig att sitta ordenligt och ha kontakt med hästens mun.
 
Eller får man det?
 
För första gången i fredags LÄRDE jag mig faktiskt nånting. Inte bara hörde att tränaren sa "hästen ska gå fram ordentligt, gå i form, lyda och jobba, och du ska sitta ordentligt".
 
Större delen av lektionen gick ut på att Emelie pratade med mig hur jag skulle tänka och göra, medan jag satt still på en stillastående Tama. Alltså väldigt mycket teori. Men när jag väl red gick det så bra som det aldrig gått tidigare. HARMONI. FLYT. Eller som Tama själv sa: "Det känns som vi är EN kropp."
 
Emelie känner hur Tama känner sig, så hon berättade hur jag red utifrån Tamas upplevelse.
Direkt när jag satt upp och satt mig tillrätta sa hon att jag inte satt ordentligt. Tama vill ha mycket mer kontakt med mig, så jag fick tynga ner mig ordenligt på sittknölarna för att hon skulle känna mig så som hon ville. Sen gick hon fram med spetsade öron och såg sig omkring i ridhuset.
 
 
 
 
TRE bra saker fick jag lära mig om Tama:
 
1. Hon tycker om att diskutera. Ett bråk är inte ett bråk utan en intressant debatt. Det kan till och med göra henne på bra humör att få bråka av sig. 
 
2. Hon vill bli övertygad om att det vi ska göra är bra och kommer gå bra. Mycket pepp och envishet krävs!
 
3. Tama vill att jag ska vara jämbördig henne; stark, självständig och inte rädd för konflikter. Hon utmanar mig.
 
 
 
Så hur ska jag rida min lilla Tama?
 
Tama behöver känna att hon får ta eget ansvar för sina rörelser och sin kropp. Jag ska ge henne rätt förutsättningar, och hennes uppgift är att utföra uppgiften tillsammans med mig, inte åt mig. Viktigt. 
 
Jag fick träna på att rida med kropppen, minus armar och ben. Alltså själva mittenkroppen bara! 
Sitta tungt och i balans på rumpan bara, inte spjärna emot med lår eller ben. Jag fick också träna på att få henne framåt av att knappt skänkla, utan bara tänka henne framåt. Då skulle jag tänka hur det känns att gå fram, eller att springa, inte hur det ser ut. Och så skulle jag tänka det i min kropp och ner i hennes kropp. Och det funkade. 
 
För att få henne i form, så att hon arbetar med magen, ryggen och sätter benen under sig, skulle jag lätta på mina ben ut från hennes kropp, med böjda knän och tårna vinklade lite utåt. Och på så sätt ge henne arbetsutrymme. I kurvorna skulle jag lätta ÄNNU MER på ytterlåret så att hennes ytterbak får mer utrymme/kraft att skjuta ifrån. 
 
För att få henne att gå fram ska jag koncentrera mig på att inte tappa humöret. Tänka henne framåt i första hand, övertala henne i andra hand. Hur mycket jag än går in för att övertala henne ska jag alltid börja om med att be henne om att gå fram, och aldrig låta känslorna styra. Behöver jag pusha henne att göra något som hon inte riktigt vill, för att det verkar för svårt eller läskigt, ska jag ha bra argument och övertalningsförmåga. Jag ska också ge mig själv tunnelseende, som att det vi ska göra är det enda som existerar just då i hela världen. 
 
Provade detta första gången i förrgår. Gav oss iväg precis innan det började skymma, bra planering, och var ute i över en timme i mörkret. Med så mycket tålamod... MY GOD! Jag kokade över ett par gånger, det får jag erkänna. Men överlag så gick det rätt bra. Men vi behöver träna mer... Mycket mycket mer. 
 
 
 
 
 
Promenerade första biten för att skapa mer "vi"-känsla. 
 
 
Glömde nästan det viktigaste av allt!
 
För att Tama ska kunna ridas i form måste hon först tränas i form. Och det funkar inte att jag rider ett hårt träningspass. Jag måste bygga upp henne med korta mjukgörande övningar. Två varv på volten orkade hon hålla sig i form, sen blev hon trött och tvärstannade. Och när hon tvärstannar för att hon är trött måste jag låta henne vila. Emelie sa att hon framför allt blev trött i ländryggen snabbt. Ett lagom träningspass är att trava två högervarv, två vänstervarv, repetera, sen gå lite över bommar och avsluta med ett varv åt varje håll. Sen kan vi sakta utöka. Och det är inte så att Tama inte är i form, hon har bara inte ordentlig styrka i de rätta musklerna eller förutsättningarna att vara sitt bästa jag. Men det ska hon få nu! 
 
 
 
 
Till top